VERSCHIL IN AGAPAOO EN PHILEO II
VERSCHIL IN BETEKENIS OMTRENT AGAPAOO- EN PHILEO-LIEFDE        
Plaats in winkelmandjeMandje
Geachte broeder,

Hartelijk dank voor je mail en de toelichting die ik gelezen heb op DRV. De Heere trekt het werk Gods uit Petrus in Joh. 21:15-17. Het is net als het beeld dat Bunyan gebruikt met de olie achter het muurtje wat ervoor zorgde dat zijn geloof niet opgehouden was bij Petrus. De Heere wakkert het geloofsvuur weer aan. De liefde die Petrus tot de Heere had ontvangen was vrucht van de liefde van de Heere tot hem. Er is geen hogere (agapao) liefde en een lagere (phileo) liefde wat ds. Kot in zijn predikatie terecht stelt en wat jij ook beaamt. Vervolgens gaat het over de vraag over de verschillende betekenissen omdat er twee woorden gebruikt worden in de Schrift: agapaoo en phileo. Is phileo-liefde breder dan agapaoo-liefde?

"Niemand zal dan ook in dit ambt standvastig voortvaren, als in zijn hart de liefde van Christus niet zo heerst, dat hij met zelfverloochening en volkomen toewijding alle hinderpalen overwint. Paulus verklaart, dat hij alzo gezind is (2 Cor. 5 : 14) als hij zegt: De liefde van Christus dringt ons, als die dit oordelen, dat indien Een voor allen gestorven is, zij dan ook allen gestorven behoren te zijn. Want al bedoelt hij de liefde, die Christus tot ons heeft, en die Hij in zijn dood bewezen heeft, toch verstaat hij er tevens de onderlinge liefde onder, die uit het besef van zulk een weldaad geboren wordt." Calvijn schreef dat treffend bij Joh. 21. De liefde van Christus (agapaoo) sluit dus de onderlinge liefde (phileo) in. In die zin kan het niet los van elkaar bezien worden. Het een kan niet zonder het ander omdat Gods kinderen door de Heilige Geest gedreven worden, en de Heilige Geest zondigt niet. De liefde uit God en tot God is dus een volmaakte liefde, ook al kan de beoefening bij de Zijnen ver weggezonken zijn. De kanttekenaren schrijven bij Joh. 21:15: "Dat is, niettegenstaande mijn voorgaanden val, waarvan ik hartelijk berouw heb, en hetwelk ik vertrouw dat Gij mij vergeven hebt, zo weet Gij, al is het dat de belijdenis uit zwakheid heeft opgehouden in mijn mond, dat nochtans mijn liefde jegens U niet heeft opgehouden in mijn hart." Petrus mag door genade op de vraag van de Heere Jezus antwoorden met "Ja, Heere..."

In het kader van degenen die de Geest van Christus hebben kan ik niet zien dat phileo-liefde breder is dan agapaoo-liefde? In Mattheus 22:37,39 wordt gesproken over het liefhebben van de Heere uw God met geheel uw hart, met geheel uw ziel en met geheel uw verstand, en het tweede gebod aan dit gelijk dat gij uw naaste zult liefhebben gelijk uzelven. Liefhebben wordt met agapao weergegeven in de grondtekst. Deze liefde is de volmaakte liefde want ze is uit God en tot God. In 1 Korinthe 13:13 gaat het over de liefde (agape) die nimmermeer vergaat (vers 8) en geloof, hoop en liefde (vers 13), doch de meeste van deze is de liefde (agape).

Als we Openbaring 3:19 bezien waar staat "Zo wie Ik liefheb, die bestraf en kastijd Ik ....." Hier wordt ook het woord phileo gebruikt voor de liefde van Christus tot de Zijnen. In Hebr. 12:6 wordt dit ook beschreven met de woorden: "Want dien de Heere liefheeft, kastijdt Hij, en Hij geselt een iegelijken zoon dien Hij aanneemt." Hier wordt het woord "agapaoo" gebruikt.

Als we ook bovenstaande teksten bezien dan kunnen we bezien dat de onderlinge liefde tussen de Heere en de Zijnen of de onderlinge liefde tussen de Zijnen ook met agapaoo wordt beschreven en niet alleen met phileo. Het leven kan met het leven niet twisten, en dat wil ik ook niet doen. Gods kinderen delen in de liefde Gods omdat ze met de Liefde Gods zijn verbonden. Ze worden gedreven door de Heilige Geest en hebben God in Christus lief omdat Hij hen eerst heeft liefgehad. Een Vriend heeft te allen tijd lief. Als Zijn liefde wordt toegepast wat wordt het dan een wonder dat deze Vriend alles van je weet en nochthans je Vriend is en blijft. Deze Vriend, Die te zijner tijd voor de goddelozen (vijanden) is gestorven.

Gode in alles bevolen,

M.G. van der H.

----------------------------

Geachte broeder VdH,

1. Veel dank voor uw reactie, maar ik denk dat u wat gemist hebt in mijn schrijven.
Ik heb de preek van ds. Kot beluisterd, maar hij vereenzelvigt duidelijk de agapao-liefde met de phileo-liefde, met de bewering dat beide liefden dezelfde betekenis hebben. Daar gaat het over, maar wat ds. Kot leert is onjuist, want NOOIT wordt phileo-liefde gebruikt ten aanzien van het liefhebben van je vijanden, zoals ik reeds geschreven heb. Ik heb ook verklaard waarom Gods volk haar vijanden alleen met agapao-liefde kan liefhebben. Ook aan de zee van Tiberias worden agapao en phileo in verschillende kaders gebruikt. Jammer dat u dat laat liggen, maar dat was juist het kriterium van de onderlinge en verschillende betekenissen van agapao- en phileo-liefde.

2. Phileo-liefde is breder, ja, want dat is -in tegenstelling tot agapao-liefde, een liefde met tweerichtingverkeer. Dat phileo in een breder kader staat, wil niet zeggen dat phileo van meerwaarde is dan agapao-liefde. Geenszins, want agapao-liefde is weer de oorzaak van onze phileo-liefde tot Hem, Die ons eerste heeft liefgehad. Agapao-liefde sluit de phileo-liefde in, ja, alleen in het kader van de verzoening in Christus, maar NIET m.b.t. tot het liefhebben van je vijanden (Matth. 5:44 - Luk. 6:27 - Luk. 6:35) en niet m.b.t. de eeuwige liefde Gods (Joh. 3:16 - 1 Joh. 4:11), want dan geldt alleen de agapao-liefde. Ik kom daar in punt 4 nog op terug.

3. De drievoudige vraagstelling van Christus aan Petrus staat in de eerste plaats in het kader van de beproeving des geloofs en der liefde van Petrus. Als we dit uit het oog verliezen, dan geven we aan de bedoeling van Christus een onjuiste en overtrokken pastorale invulling. Omdat de voorbidding van Christus garant stond dat het geloof van Petrus niet zou ophouden, kon die beproeving aan de zee van Tiberias lijden. Petrus was al in de liefde hersteld door de liefdesblik van Christus in de zaal van Kajafas en zijn bitterlijke wenen van berouw over zijn verloochening. Zijn berouw bewijst dat Petrus vol was van de liefde van Christus. Daarom kon hij de beproeving aan de Zee van Tiberias doorstaan, omdat het genadewerk in Petrus Gods werk was. Petrus is -net als Job- als goud uitgekomen, omdat er genadegoud in zijn hart zat, ondanks zijn verloochening. En omdat dat genadegoud in zijn hart zat, doorstaat hij de drievoudige beproeving van Christus. De drievoudige vraag van Christus is niet louter een aanwakkering der liefde, maar veelmeer een (publieke) geloofsbeproeving, want het gaat om de herstelling van Petrus in zijn ambt als apostel.

Hoe heerlijk is de doorgaande leer en bevinding van de rechtvaardiging van de goddeloze NA ontvangen genade!

4. De teksten die u aanhaalt waarin de liefde agapao en phileo door elkaar gebruikt worden, is, omdat er van tweerichtingsverkeer en van een verzoende betrekking sprake is tussen Christus en Zijn Bruidskerk, maar dat betekent niet dat agapao en phileo willekeurig gebruikt worden in de Heilige Schrift, want dat God de Zijnen eerst heeft liefgehad, is vanwege Zijn eeuwige agapao-liefde jegens ons, toen wij nog vijanden waren (Joh. 4:19). Romeinen 5:6 staat duidelijk in het kader van de agapao-liefde van Christus, want Hij is te Zijner tijd voor DE goddelozen gestorven, toen wij nog vijanden en van God vervreemd waren. Gods kinderen zijn ook de agapao-liefde van Christus deelachtig om God lief te hebben boven alles, omdat het niet hun liefde is die hen dringt, maar de liefde Gods in Christus. De eenzijdige liefde van Christus wordt evenwel ALTIJD uitgedrukt in agapao-liefde (Rom. 8:35 - 2 Kor. 5:14 - Ef. 3:19). Ook wordt de eeuwige liefde Gods ALTIJD met agapao-liefde uitgedrukt (Luk. 11:42; Joh. 5:42; Rom. 5:5; Rom. 8:39; 1 Joh. 2:5; 1 Joh. 3:17; 1 Joh. 4:9; 1 Joh. 5:3; Jud. 1:21). Gods Agapao-liefde ligt ten grondslag aan Gods phileo-liefde = gemeenschapsliefde.

Er is dus wel degelijk sprake van verschil in betekenis tussen agapao- en phileo-liefde, hoewel er geen sprake is van kwaliteitsverschil. Apapaoo en Phileo is dezelfde Goddelijke liefde, maar het verschil in benaming duidt aan in welk specifiek kader zij gebruikt worden en dat er van verschillende kaders sprake is, hebben wij u aangetoond uit de Schrift.
Gods agapao-liefde is onberouwelijk voor DE goddelozen, waarvoor Christus te Zijner tijd gestorven is (Rom. 5:6). Geloofd zij God met diepst ontzag!

hartelijke groet en zegen,

GPPB.


http://www.derokendevlaswiek.nl