|
|
HERSTELD HOOGLERAAR OP EEN VRIJZINNIGE UNIVERSITEIT
| |
|
|
Dr. W. J. op ’t Hof, HHK-predikant in Nederhemert, is onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het gereformeerd piëtisme aan de theologische faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Per 1 sept. 2005 wordt hij hoogleraar vanwege de Hersteld Hervormde Kerk.
Commentaar: Hoe het mogelijk is dat dr. W. op 't Hof als 'hersteld' hoogleraar op een vrijzinnige universiteit aangesteld wordt, zal voor sommigen een vraag zijn, maar dat dr. W. op 't Hof, die dr. H.F. Kolbrugge destijds 'ongereformeerd' genoemd heeft, 'hersteld' hoogleraar wordt, zonder ooit de lasterlijke uitspraak jegens dr. Kohlbrugge teruggenomen te hebben, moet voor al degenen die Kohlbrugge's geschriften bevindelijk kennen wel een hele gróte vraag zijn! De aanstelling van dr. Op 't Hof als hoogleraar aan de VU wegens de HHK, is een vrucht van menselijke makelij, een aanslag op de Reformatie, een verkrachting van de bijbelse theologie van dr. H.F. Kohlbrugge en een stap in de richting van de valse oecumene. Dr. Op 't Hof verkiest -naar zijn eigen zeggen- de Nadere Reformatie boven de Reformatie, maar dan moet dr. Op 't Hof maar in de leer gaan bij een van de meest gezaghebbende oudvaders van de Nadere Reformatie, ds. Th. van der Groe, die uit de grond van zijn hart schrijft: "Ik ben in mijn gemoed overtuigd, dat onze oude rechtzinnige theologanten, die God gebruikt heeft om de leer en de kerk van het pausdom te reformeren, een zeer grondige en ware kennis van het zaligmakend geloof gehad hebben." De oude Reformatoren wogen bij Van der Groe 'nog al enige ponden zwaarder' dan de latere godgeleerden...
Cursief vetgedrukte gedeelte (Uit: "Die des nachts zijn huis bewaakt" pag. 124)
GPPB.
PS. Het verwijt van dr. W. op 't Hof dat dr. H.F. Kohlbrugge ongereformeerd zou zijn, komt daaruit voort dat dr. Op 't Hof op Willem Teellink is gepromoveerd. Met deze "vader van de Nadere Reformatie" voelt dr. Op 't Hof zich zodanig verwant, dat hij via Teellink is doorgegleden naar het Gereformeerde Piëtisme, een innerlijke vroomheidsbeweging, waarvan de wortels in de tuin van het Vaticaan werden opgekweekt tot heiligheidsplanten die door de Nadere Reformatie gretig ter hand werden genomen om -zo meende men- de paulinische 'antinomianerij' te bestrijden, niet vermoedend dat de Joden op dezelfde wijze Christus en de apostelen hebben bestreden. De bewering van dr. Op 't Hof dat Kohlbrugge de Dordtse Leerregels niet heeft onderschreven, is een valse voorstelling van zaken. Kohlbrugge heeft Dordt alleen verweten dat zij de Remonstranten niet met de leer van de uitverkiezing en ook niet met de leer van de wedergeboorte had moeten bestrijden, maar met de leer van de rechtvaardiging door het geloof. Kohlbrugge heeft de Dordtse Leerregels echter nooit van de hand gewezen, alleen het doel waartoe de Dordtse vaderen deze Leerregels aangewend hebben, onderschreef Kohlbrugge niet. Mijns inziens terecht! Het feit dat dr. Op 't Hof destijds een boekje van Teellink op de kop wist te tikken, waarin Teellink zelf zijn handtekening ingezet heeft, heeft (volgens een recent interview) voor dr. Op 't Hof zoveel magische waarde, dat de hersteld hoogleraar dit boekje als een heilige relikwie verheerlijkt. OVER GEREFORMEERD GESPROKEN! OVER HERSTELD GESPROKEN! Het is te vrezen dat als men werkelijk 'hersteld' wordt bij God vandaan, men een uitwerping uit de herstelde kerk te wachten staat. Leervrijheid(!) in de HHK staat daarom op één lijn met de z.g. leertucht bij de Afscheiding, want beiden verwerpen het levende Kind, zodra men Zijn reuk gewaar wordt! Dat is niet een vooroordeel, maar de ervaring. De reuk van Christus is wel een lieflijke reuk voor de levende Bruidskerk, maar een brandlucht voor al degenen die de (wettische) heiligmaking verheffen ten koste van de ware bevinding van de rechtvaardigmaking, dus ten koste van Christus en Zijn gerechtigheid in de toepassing! In Christus overgaan kost dus een heel mens: "Ik voor u!" Dan moet ons 'ik' zijn vergaan, opdat Hij alleen zou bestaan. Christus alleen, Christus geheel, Christus Alles! Amen.
GPPB.
|
|
|
|
|
|