KERST(EN of VER)BOOM?
DE LEER DER VERKIEZING EN VERWERPING        
Plaats in winkelmandjeMandje
Onlangs lanceerde prof. dr. W. Verboom in een RD-artikel (24 nov. 2005) een leerstelling, contra de Dordtse Leerregels. Verboom: "Als je leert dat er een verwerping van eeuwigheid is waarbij God mensen voorbestemd heeft tot het verderf, dan kun je niet volhouden dat een mens verloren gaat door eigen schuld." T.a.v. de verkiezing stemt Verboom met Dordt in, maar t.a.v. de verwerping is hij van mening 'dat Gods keuze volgt op de keuze van de mens'. Dat God mensen heeft voorbestemd tot het eeuwige verderf gaat er bij Verboom niet in.

Op de leerstelling van dr. Verboom zijn inmiddels al heel wat reacties gegeven, o.a. door dhr. L.M.P. Scholten in de "Wachter Sions", door ds. D. Heemskerk en ds. P. Mulder, middels een ingezonden stuk in het RD. van 19 dec. 2005. Bovengenoemde personen stemmen in hun reacties overeen in het verdedigen van het standpunt van Dordt en wijzen eenstemmig de visie van dr. Verboom af. Terecht zegt dhr. Scholten dat verkiezing en verwerping niet twee, maar één besluit is. Inderdaad, want als men niet uitverkoren is, is men verworpen. De verkiezing is niet een ander besluit dan de verwerping, want met de verkiezing staat of valt onze eeuwige bestemming, maar dat is alleen God bekend en wij mogen dat niet curieuselijk onderzoeken. De logische stelling van dr. Verboom is echter lang zo logisch niet, want hij had moeten bedenken dat de voorbestemming van de verwerping ten gronslag ligt aan de verkiezing. Alle begripsleer is hier echter uitgesloten, het is geloofsleer en de leer der verkiezing is een troostleer voor Gods ware volk.

De Dordtse Leerregels zijn inderdaad voluit bijbels, ook t.a.v. de leer van de verkiezing en de verwerping. Dr. Verboom begeeft zich dus wel op glad ijs als hij t.a.v. de verwerping leert dat Gods keuze volgt op onze keuze. Als dat waar zou zijn, laat God Zijn raadsbesluiten afhangen van s' mensen keuze. Dat is voluit remonstrants en het is ook een aantasting van Gods soevereiniteit en in strijd met Gods Woord. "Zo ontfermt Hij Zich dan, diens Hij wil, en verhardt, dien Hij wil", Rom. 9:18. T.a.v. 's mensen keuze is de stelling van Verboom reeds lang achterhaald, want de mens heeft zijn definitieve keuze al gemaakt in het paradijs. T.a.v. de rampzaligheid valt er door een mens niets meer te kiezen, want die keuze is reeds gedaan. Ook de zaligheid komt niet tot stand door menselijke keuzes, maar door de Goddelijke verkiezing, toegepast in de tijd.

Hoewel dr. Verboom met menselijke logica de leer der verwerping uitspeelt tegen 's mensen verantwoordelijkheid, waardoor hij in een begripsleer vervalt, zoals ook ds. Steenblok van de geloofsleer een begripsleer gemaakt heeft (t.a.v. het aanbod van genade en het verbond), blijft wel recht overeind staan dat de mens door eigen schuld verloren gaat. Dat zal het genoemde trio wel erkennen, maar ze leggen er niet de nadruk op. De overaccentuering van de verwerping boven het ongeloof is een miskenning van de zondeval en een relativering van 's mensen schuld en zijn verantwoordelijkheid. Dat een groot aantal mensen krachtens Gods soevereiniteit niet in het boek des levens des Lams zijn geschreven en van eeuwigheid tot de verworpenen behoren, daarvan ligt de schuld volledig bij de mens zelf en niet bij God. Enerzijds speelt Verboom deze twee feiten tegen elkaar uit, maar anderzijds gaan Scholten, Heemskerk en Mulder voorbij aan 's mensen verantwoordelijkheid, alsof het ongeloof een motorisch gevolg is van de verwerping van eeuwigheid. Maar zo dreigt het ongeloof een onschuldig karakter te krijgen, want hoewel de verwerping onveranderlijk vaststaat, heeft God de mens gebonden aan de wil des bevels en niet aan de wil des besluits van God. Door het ongeloof vanuit de verwerping te verklaren -zoals vooral dhr. Scholten doet- vervalt men onherroepelijk in een ander uiterste, namelijk het fatalisme der stoicijnen. De mens kan er immers niets aan doen dat hij verloren gaat, want God heeft het nu eenmaal zo besloten. Opmerkelijk is dan ook dat in de kerkelijke kring van dhr. Scholten (Ger. Gem. in Ned.) het fatalisme schrikbarende vormen heeft aangenomen, mede als gevolg van de logische doch onbijbelse begripsleer van dr. Steenblok t.a.v. de uitverkiezing, het aanbod van genade en het verbond.

In het ingezonden stuk van ds. Heemskerk wordt de verklaring van ds. Kersten van het Kort Begrip aangehaald en door ds. Heemskerk hooggewaardeerd, terwijl de verklaring van ds. Kersten van het Kort Begrip doorzuurd is van de dwalingen. We zullen ze in het vervolg van dit artikel nog wel aantonen. Wil ds. Heemskerk met zijn pleidooi voor ds. Kersten de Ger. Gem. de hand reiken om tot een kerkelijke eenheid te komen? Gezien de eenstemmigheid over de leer der uitverkiezing en de verwerping bestaat er immers geen grond om kerkelijk gescheiden van elkaar op te trekken. De onderlinge verschillen van de HHK, de Ger. Gem., de Oud Ger. Gem en de Ger. Gem. in Nederland zijn dermate gering, dat genoemde kerkverbanden zich makkelijk kunnen verenigen, tenminste als zij zich maar blijvend kunnen vinden in de Dordtse Leerregels. Moeilijker -zo niet onmogelijk- wordt het als de leer van de rechtvaardiging van de goddeloze gehandhaafd wordt als de leer waarmee de kerk staat of valt. Immers, in geen van de genoemde kerkverbanden wordt de leer van de rechtvaardiging van de goddeloze zuiver gepreekt. In de HHK wordt deze leer wel naar de letter onderschreven, maar als het over de geloofsbevinding van de rechtvaardigmaking gaat, dan gaat dat veelal ten koste van de noodzakelijke geloofsbevinding van Galaten 2:19. In de afgescheiden denominaties is de leer van de rechtvaardiging van de goddeloze verbasterd in de rechtvaardiging van de wedergeborene. Het trio woordvoerders uit de genoemde denominaties die dr. Verboom bestrijden, mag dus eerst zelf weleens de hand in eigen boezem steken, want de verbastering van de leer van de rechtvaardiging van de goddeloze die in genoemde kerkverbanden welig tiert is met geen pen te beschrijven. Er bestaat in kerkelijk Nederland nergens zoveel verwarring over, dan over de leer en de bevinding van de rechtvaardiging van de goddeloze, de leer waarmee de kerk staat of valt! Vandaar dat kerkelijk Nederland tot een afgescheiden puinhoop is vervallen, waarvan de brokstukken geen enkele hoop meer geven op een bijbels herstel. Het kerkherstel zal van een geheel Andere kant komen, namelijk van Gods kant. In het oordeel zal Hij Juda's steden herbouwen uit het stof, ten spijt van al het kerkelijke getier over dogma's waaruit het leven verdwenen is.

Kort Begrip
De verklaring van ds. Kersten van het 'Kort Begrip' wordt -zoals gezegd- hooggewaardeerd door ds. Heemskerk vanwege 'de evenwichtigheid' waarmee Kersten 'verkiezing en aanbod' in de prediking zou hebben weergegeven. Ik weet niet wat ds. Heemskerk onder 'evenwichtigheid' verstaat, maar met de evenwichtigheid van ds. Kersten raak je nooit in bijbels balans, aangezien de door hem geleerde heilsonzekere heiligheidskrukkenleer van doctor Habitus, die de rechtvaardigmaking alleen verkrijgbaar stelt voor de wedergeborenen die al een heel eind op weg zijn, geheel in strijd is met de leer van Gods Woord en die van de Reformatie. Ten spijt van allerlei pauselijke lofuitingen richting Kersten, heeft ds. G.H. Kersten wel degelijk de wedergeboorte van de rechtvaardiging vaneen gescheiden, waardoor de Afscheiding het spoor der Reformatie bijster is geraakt en op het spoor naar Rome is terechtgekomen, die blijkens het pleidooi van ds. Heemskerk voor Kerstens 'evenwichtigheid' ook door de HHK wordt gevolgd, uitzonderingen nagelaten.

Tenslotte zullen we in het kort de verklaring van ds. Kersten van het 'Kort Begrip' onder de loep der Schrift houden.

Omtrent het stuk der ellende spreekt ds. Kersten in zijn verklaring van het 'Kort Begrip' schriftuurlijk, schriftuurlijker dan zijn volgelingen, want ds. Kersten kadert de ellendekennis niet in in de wedergeboorte, hetgeen nu door de 'kerstenianen' alom geleerd wordt. Hij zegt namelijk op pag. 24: "Door de Wet is de kennis der zonde. Dat zegt Gods Woord zelf. In Rom. 3:20 staat geschreven: "Door de Wet is de kennis der zonde." En dan zegt ds. Kersten: "Die kennis is dus niet door het geloof. De Wet stelt de mens schuldig en verdoemelijk voor God." Dat is zuiver bijbels, want de Wet is niet uit het geloof (Gal. 3:12). De Wet is alleen tegen het zondige vlees, want het vlees onderwerpt zich der Wet Gods niet en het kan ook niet (Rom. 8:7). De ware gelovigen leven niet uit de Wet, maar van genade, want ze zijn niet meer onder de Wet, maar onder de genade. Het feit dat Kersten de Wet in het stuk der dankbaarheid weer door een achterdeur naar binnen haalt en deze als regel des levens voor de gelovigen voorschrijft, is een typische vrucht het niet gestorven zijn aan 'het bekeerd zijn'.
Hoewel de Wet een eeuwigdurende Wet is, is de Wet niet het voorwerp des geloofs, want dat is Christus alleen. Hoeveel keer moeten we het nog zeggen? Voor het geloof geldt niet de Wet én Christus, niet Christus én de Wet, maar Christus alleen, want de Wet is IN Christus. Het geloof omhelst met Christus een vervulde Wet. De gelovigen leven wel naar de Wet, niet door de werken, ook niet door de betrachting van de goede werken (want die zijn met zonde bevlekt), maar door het geloof in Christus. De Wet ligt IN de Ark, Christus, dus onder het verzoendeksel, uit het gezicht des geloofs! Degenen die in het kader van het genadeleven de Wet ter hand nemen als regel van hun leven, beseffen niet dat zij zichzelf opnieuw tot een overtreder maken, zoals Paulus weerlegt in Galaten 2:18: "Want indien ik, hetgeen ik afgebroken heb, datzelve wederom opbouw, zo stel ik mijzelven tot een overtreder." En dan noemt hij het volgende vers er in één adem achteraan, namelijk: "Want ik ben door de Wet der Wet gestorven, opdat ik Gode leven zou", Gal. 2:19. Over de geestelijke betekenis van deze fundamentele tekst, ofwel de ijkmeter des geloofs, hebben we uitvoerig geschreven in het boek: "Opdat ik Gode leven zou", zodat we nu volstaan met de bovenstaande korte verklaring over de plaats en de geestelijkheid van de Wet.

(WORDT VERVOLGD op 'KORT BEGRIP ONT)KERSTEN(D') zie: 'ARTIKELEN EN LEZINGEN'


http://www.derokendevlaswiek.nl