OVERSPEL
IS HERTROUWEN VOOR DE VERLATENE TOEGESTAAN?        
Plaats in winkelmandjeMandje
In de 'Gezindsgids' van 25 nov. 2004 staat op pag. 54/55 een artikel van de hand van ds. J. van Amstel. Het gaat over de vraag of iemand die gescheiden is, wel of niet mag hertrouwen. Ds. Van Amstel maakt in het artikel o.a. de volgende opmerking: "Wanneer een ander overspel heeft bedreven en de scheiding tot stand komt, zal de onschuldige man of vrouw vrij zijn om te hertrouwen. Zo'n huwelijk (en het spreekt vanzelf dat dit niet zo maar 'even' gesloten wordt) kan kerkelijk ingezegend worden", aldus Van Amstel.

Commentaar:
Iedereen die enige geheiligde zelfkennis heeft krachtens zijn of haar val in Adam, moet bij het lezen van de opmerking van ds. Van Amstel wel zijn hoofd schudden. Is er na de zondeval nog sprake van een 'onschuldige' partij? Als er in Romeinen 3:19 staat dat de ganse wereld voor God verdoemelijk is, wie heeft dan nog de moed om te spreken over een 'onschuldige' partij in het kader van een huwelijksscheiding? Het huwelijk mag namelijk nooit ge-isoleerd worden van het geloof, ook hertrouwen na een huwelijksscheiding (en de kerkelijke inzegening ervan) kan niet buiten het geloof om geregeld worden. Al wat uit het geloof niet is, dat is zonde (Rom. 14:23). In dit licht blijft er maar één geval over om te hertrouwen in Gods gunst, namelijk als een gelovige man of vrouw door zijn/haar huwelijkspartner verlaten is omwille van zijn/haar geloof in Christus. Paulus zegt in dit verband: "De [gelovige] broeder of zuster wordt in zodanige [gevallen] niet dienstbaar gemaakt", 1 Kor. 7:15.

GPPB.

Lees meer over huwelijk en echtscheiding in het afgebeelde boekje: "Zijn trouw aan Isrel nooit gekrenkt" ISBN 9076100365. Te bestellen via de page: THEOLOGISCHE BOEKEN.


http://www.derokendevlaswiek.nl