BEGRIJPELIJKE BIJBEL?
BEGRIJPELIJK MAKEN VAN DE BIJBEL, WERKT PUUR ONGELOOF IN DE HAND  Klik hier       
Plaats in winkelmandjeMandje
Er is de laatste jaren genoeg aandacht voor hoe ouders hun kinderen (moeten) grootbrengen. Het taboe op opvoed­problemen verdwijnt. Boeken, tijdschriften en televisieprogramma’s zoomen in op ruziënde kinderen en wanhopige ouders. Ook over de geloofsopvoeding ontstaat meer openheid, is de ervaring van Cocky Drost-de Wit, staflid van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB).
Ds. A. A. Egas, christelijk gereformeerd predikant in Middelharnis, zou graag zien dat het lezen aan tafel meer inhoud krijgt. Hij kent de worsteling van ouders om de Bijbel voor hun kinderen te laten spreken – „al kom ik niet dagelijks onder etenstijd bij gezinnen over de vloer.”
Zorgen heeft de predikant niet zozeer over de trouw waarmee mensen lezen als wel over de mate waarin de Bijbel begrepen wordt. Het gevaar ligt op de loer dat het gebruik een „vorm zonder inhoud” wordt. Klik op de 'Klik hier' link voor gehele RD-artikel.


Commentaar
De HGJB, de TV en ds. Egas maken zich sterk voor een begrijpelijke Bijbel. Het is een goede zaak dat de bijbelse geschiedenis voor kinderen op kinderniveau wordt doorgegeven, maar het begrijpelijk maken van de Bijbel staat haaks op de bijbelse geloofsleer en vereenzelvigt het ongeloof met het geloof. Gods Woord is geen begripsboek, maar een geloofsboek. In onze geseculariseerde tijd wil men de godsdienst een begripsmatige lading geven om de mensen erbij te houden. Een begrijpelijke Bijbel moet hierin een helpende hand bieden. Het initiatief van de HGJB en ds. Egas komt derhalve voort uit ongeloof en werkt het ongeloof alleen maar in de hand, onder de vlag van geloofsopvoeding. Een begripsmatige Bijbel werkt namelijk een begripsmatige heils-toe-eigening in de hand, zoals we ook in het RD-artikel kunnen lezen:

Jolanda ten Hoope: „Als ze het Bijbelverhaal kennen, vertellen ze soms spontaan zelf een stukje. „En toen…” Dat vinden ze erg leuk.” De drie gezinnen, die bij dezelfde kerkelijke huisbijbelkring horen, nemen de tijd voor het stille moment aan tafel en praten regelmatig door over wat er gelezen is. Voor de kinderen is echter „lang niet altijd” duidelijk dat de Bijbel betrekking heeft op hun leven. „We proberen dat steeds weer duidelijk te maken”, zegt Jolanda. „Dan zeggen we: „Zoals hij/zij uit het Bijbelverhaal, mag jij ook geloven en vertrouwen. De beloften van God gelden nog steeds.” Prachtig toch, om dat te ontdekken?”

Kijk, dat zijn nu de gevolgen van een begripsmatige uitleg van de Bijbel. Mensen gaan begripsmatig (= tegenovergestelde van het ware geloof) de toepassing maken en daarmee bedriegen zij zich voor de eeuwigheid. Van de HGJB kunnen we soort dingen verwachten, maar als deze zielsbedriegelijke tendens de bedoeling van ds. Egas is, mag hij zijn voorzitterschap van Stichting Stephanos wel rap opzeggen en met zijn begripsmatige bijbeluitleg voor God in de schuld komen, en vervolgens zending gaan bedrijven in zijn eigen kerkhuis, maar dan wel overeenkomstig de vrije genadeleer van Gods Woord en de bevinding der heiligen.

GPPB.


http://www.derokendevlaswiek.nl