MEER PRO-LIFE IN VS
MEER PRO-LIFE GEWETEN IN VS DAN IN GEWETENLOOS REFO-NL  Klik hier       
Plaats in winkelmandjeMandje
WASHINGTON - De gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois heeft alle apothekers in zijn staat verplicht elke medicijn op recept aan hun klanten te verstrekken.

Hij reageerde daarmee op de weigering van een apotheker in Chicago anticonceptiepillen te verstrekken. De desbetreffende apotheker beriep zich op zijn geweten, dat een dergelijke verstrekking niet toelaat.
Ook elders in de Verenigde Staten zijn er apothekers verwikkeld in zulke gewetensconflicten. Volgens voorstanders van vrij gebuik van de pil en de morning-afterpil is er een nieuw front geopend in de strijd tussen persoonlijke morele overtuigingen en de rechten van de vrouw.
Het debat in de VS concentreert zich op twee vragen. De eerste is: hebben apothekers het recht in te grijpen in een besluit dat arts en patiënt hebben genomen? De tweede is: kan de pil een abortus veroorzaken?
Wat de eerste vraag betreft: in de VS bestaat geen algemeen verschoningsrecht voor apothekers. In vier staten mogen apothekers verstrekking van medicijnen weigeren als ze morele bezwaren hebben. In dertien andere staten zijn regels in de maak om die weigering mogelijk te maken. In vier staten wordt daarentegen gewerkt aan wetgeving die ervoor moet dat zorgen apothekers patiënten geen medicijnen-op-recept kunnen weigeren.
De Amerikaanse apothekersorganisatie APA is van oordeel dat er ruimte voor gewetensbezwaren van individuen moet zijn, zolang de gewetensbezwaarde apotheker er maar voor zorgt dat het medicijn verstrekt kan worden door een andere apotheker.
Of de pil een abortus kan veroorzaken? Karen Brauer (45) vindt van wel. Zij is voorzitter van Pharmacists for Life International, een organisatie met zo'n 1600 leden die strijdt voor het recht van apothekers ,,nee'' te zeggen tegen medicijnen die een einde maken aan leven. Brauer: ,,Sommige anticonceptiepillen en de morning-afterpil voorkomen dat een embryo zich nestelt in de baarmoeder. Dat is abortus. Wij willen het ongeboren leven beschermen. Het is onze taak mensenlevens te redden door fouten van artsen te herstellen.''
Brauer gelooft dat leven begint als de zaadcel de wand van de eicel doorboort. Maar Susan Martinez, beleidsmedewerker bij Planned Parenthood, een Amerikaanse organisatie die anticonceptie verstrekt en abortussen uitvoert is dat niet met haar eens. Volgens Martinez begint de zwangerschap pas als een bevruchte eicel zich nestelt in de baarmoeder. Hormonale anticonceptie is bedoeld om eisprong en bevruchting te voorkomen. Maar het baarmoederslijmvlies wordt ook minder geschikt gemaakt voor inplanting van een eicel, mocht die toch bevrucht raken. De morning-after pil moet innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder voorkomen.

Geen preek

Volgens Martinez verzetten de gewetensbezwaarde apothekers zich niet alleen tegen het recht op abortus, maar ook tegen het recht op geboortenregeling. Zij wil dan ook niet weten van 'een preek in de apotheek'.
Brauer ziet haar kruistocht echter niet als een strijd tussen vrouwenrechten en morele overtuigingen. Zij zegt niet alleen op te komen voor ongeboren leven, maar ook voor de rechten van vrouwen. "De pil maakt vrouwen tot een gemakkelijke seksuele prooi, terwijl zij juist het meeste risico lopen op seksueel overdraagbare ziektes. We moeten de gezondheid van vrouwen beschermen, niet hun hele lichaam volgooien met chemicaliën.''
Karen Brauer zelf werd in 1996 ontslagen door de apotheek van winkelketen K-Mart omdat ze weigerde de anticonceptiepil op recept te verstrekken. Nu werkt ze in een ziekenhuisapotheek in Ohio waar men geen anticonceptie geeft.

RefoNL: Sleep well...


http://www.derokendevlaswiek.nl