|
Prof. dr. W.J. Op 't Hof: "Mijn gewekte belangstelling voor de SGP heeft het niet lang uitgehouden. Binnen één week las ik over twee ontwikkelingen waar Teellinck en alle andere nadere reformatoren het pertinent oneens mee zouden zijn geweest. De eerste was dat in een SGP-jublileumbundel een auteur ervoor opteert om praktisch de neutrale staat te erkennen, zonder overigens principieel het theocratisch ideaal op te geven. Zowel het erkennen van de neutrale staat als het uit elkaar halen van principe en praktijk zou voor een nadere reformator onoverkomelijk zijn. Nu zou men tegen kunnen werpen dat dit niet het gevoelen van het hoofdbestuur weergeeft en dat ook de fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer zich daar niet aan geconformeerd heeft. Dit moge zo zijn, maar het feit dat men zo’n artikel in nota bene een jubileumnummer toelaat, geeft op zichzelf al aan dat men niet a priori principieel tegen is. Dit laatste kreeg enige dagen later ondersteuning in de aankondiging dat de SGP voortaan zal afzien van het gebruik van het woord theocratisch. In een verantwoording van dat besluit door de leden van de Tweede Kamerfractie van de SGP in deze krant geven zij twee redenen op. De eerste is dat de term theocratie tegenwoordig gemakkelijk het beeld van Iraanse toestanden oproept. De tweede is dat die term ten onrechte de indruk wekt dat de SGP zich niet voluit houdt aan de democratische spelregels zoals die in de Grondwet zijn verankerd. Deze redenen hebben zo’n zwakke inhoud dat de SGP naar mijn vaste overtuiging precies de andere kant moet uitgaan: niet terugtrekken, maar optrekken. Terugtrekken wekt bij zowel buitenstaanders als intern verontrusten het beeld van angst op. In de politiek is er niets dodelijker dan dit. Dus niet achteruit, maar vooruit. Hoe? Door te laten zien dat iedere vergelijking met Iran belachelijk is en voortkomt uit totale onkunde. Zowel de geschiedenis als het heden kan die waanbeelden snel tot domheid reduceren. Dit geldt ook voor de relatie tussen SGP en parlementaire democratie. In feite wreekt zich hier het grote gebrek aan apologetiek bij de SGP. In plaats van een jubileumbundel was een apologetisch werk beter geweest. Tegenwoordig kosten externe adviseurs scheppen met geld. Mijn advies is gratis: zie af van het voornemen om het woord theocratie te vermijden en start een campagne die duidelijk maakt dat gereformeerde theocratie altijd geweldloos is, dat die niets met gewetensdwang te maken heeft en dat die antirevolutionair is. Offensief optreden werkt altijd beter dan defensief retireren. In één klap zijn dan vier vliegen gevangen: 1. De buitenwacht weet hoe het zit. 2. De binnenwacht loopt niet weg. 3. De SGP behoudt haar zelfrespect. 4. Teellinck zou het naar zijn zin hebben."
De auteur is predikant van de hersteld hervormde gemeente te Urk en bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam vanwege de Hersteld Hervormde Kerk.
(Bron: Zie 'Klik hier'-link)
Commentaar 1. Eindelijk nog een waar woord van een NIET SGP-er. Dr. Op 't Hof is namelijk politiek partijloos en ondergetekende ook. Politiek bedrijven is immers sjoemelen in de marge en als een pilatus je gebrande handen wassen in onschuld. Gods zaak wordt door het huidige SGP-beleid belachelijk gemaakt. Van der Vlies wil de "lieve tweede kamer-vrede" bewaren door als een politieke pantoffelheld in zijn schulp te kruipen en het theocratische begrip voor de buitenwacht prijsgeven. Dr. Op 't Hof dient dit oudwijfse SGP-wanbeleid goed van repliek. Een bijbels offensieve houding is nog altijd de beste verdediging ook t.a.v. Goddelijke zaken. Of vadertje Teellinck het naar zijn zin heeft, zoals Op 't Hof suggereert, scheelt mij geen zier. Komt God aan Zijn eer, daar draait alles om. God zorgt echter voor Zijn Eigen eer, maar dat is wel de geloofsworsteling van de ware Kerk.
2. Ook spreekt Op 't Hof niet de waarheid als hij zegt dat "gereformeerde theocratie altijd geweldloos is." Als dat waar zou zijn, dan zouden de Waldenzen tevergeefs naar de wapens hebben gegrepen in hun geloofsstrijd tegen Rome. Ook de Schotse kerkgeschiedenis tekent zich door een gewapende strijd tegen het toenmalige roomse regiem. De Schotse christenvervolger en legerleider, Claverhouse, zag zich menigmaal geplaatst tegenover de gewapende legertjes van ware gelovigen, die in de kracht Gods gestreden hebben en niet zelden hun goed en bloed prijsgaven omwille van de kroonrechten van Christus. Op 't Hof spreekt zich pacifistisch uit en doet geen recht aan de tekst uit Zach. 4:6. Zelfs de oudtestamentische oorlogen onder leiding van de richters en de godvrezende koningen staan namelijk OOK in het kader van Zach. 4:6. De 80-jarige oorlog was, onder leiding van prins Willem van Oranje en zijn zoons Maurits en Frederik Hendrik, ook een geloofsstrijd, en ga zo maar door.
Een waar christen is geen pacifist. De tekst: "Niet door kracht noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden", Zach. 4:6, wordt maar al te vaak op en pacifistische wijze uitgelegd. "Niet door kracht, noch door geweld", ziet op vleselijk geweld in de vorm van het zwaard van Petrus, maar niet op het geweld waarvan het ware geloof de drijfveer is en de kroonrechten van Christus het vaandel. Bijv. de Beeldenstorm is uit het geloof geboren en begonnen, (hoewel het ontaardde in vleselijk geweld). De Waldenzen hebben dikwijls tot de laatste kogel gevochten omwille van de vrijheid des waren geloofs. Onder bevel van de godvrezende dominee Arnouds hebben de Waldenzen hun grondgebied en hun geloofsbelijdenis(!) met leeuwenmoed verdedigd tegen de zwermen dragonders van Rome. Over die laatste geloofsstrijd heb ik ooit een boek geschreven dat op historische feiten gegrond is: "Gevaar in het gebergte." Die bijbelse militante geest der Waldenzen wordt in onze dagen ten enenmale gemist, ook onder de meest rechtzinnige predikanten. Ik heb in de huidige rechtzinnigheid dan ook geen enkel vertrouwen. Het is allemaal eigenbelang wat de kerkklok slaat, geen kerkverband uitgezonderd. Als men niet bereid is de Schriftuurlijke Geloofsbelijdenis der Kerk, inclusief Artikel 36 van de NGB, met lijf en geest te verdedigen, pleegt men verraad aan het geloof van onze godzalige vaderen, zoals de SGP nu hard bezig is te doen. De SGP, een schandvlek der natie.
GPPB.
|
|