EUROBABEL CORRUPTER DAN GADAFFIREGIME
EUROBABEL CORRUPTER DAN GADAFFI-REGIME  Klik hier       
Plaats in winkelmandjeMandje
Europol gooit privédata EU-burgers te grabbel

Het orgaan dat toezicht houdt op Europol stelt zich ernstige vragen bij de manier waarop de Europese politiedienst gegevens van EU-burgers overmaakt aan de Amerikaanse opsporingsdiensten. Europol lijkt op basis van vage, mondelinge verzoeken grote hoeveelheden gegevens door te sturen zonder te controleren op welke gronden die verzoeken worden gedaan, en wat er verder met die informatie gebeurt.

De overeenkomst was al in het geheim onderhandeld, nu wordt hij blijkbaar nog in het geheim uitgevoerd ook – uit het zicht van overheden, parlementen en burgers.

Burgerrechtenorganisatie Statewatch
De Europese Commissie en Europol weigeren cijfers vrij te geven over de informatie-overdrachten die het gevolg zijn van de Europese overeenkomst met de Verenigde Staten over het onderzoek naar banktransacties, meldde PC World onlangs. Het gaat om het Terrorist Finance Tracking Programme, beter bekend als de Swift-overeenkomst. Een toezichtorgaan heeft hierover nu ook overtredingen vastgesteld bij Europol, vernam Webwereld bij de liberale fractie ALDE in het Europees Parlement.

Swift
Het Swift-akkoord voorziet dat onderzoekers van Europol binnen bepaalde kaders en na duidelijke aanwijzingen financiële data mogen overdragen aan de Verenigde Staten, in het kader van onderzoek naar geldstromen van terroristen. Het akkoord trad vorige zomer in werking.

De EDPS (European Data Protection Supervisor) en de digitale burgerrechtenbeweging EDRI (European Digital Rights) waren tegen het akkoord, en vonden het in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarnaast is Europol helemaal niet bevoegd om te beslissen over wat er gebeurt met de bancaire data van honderden miljoenen Europeanen, stelden zij tevergeefs.

Vaagheid
Vanuit Duitsland kwamen sinds december verschillende vragen over het aantal aanvragen en goedkeuringen, maar Europol weigerde daarop te antwoorden. Volgens de dienst kon enkel de Europese Commissie daarop antwoorden, maar die zei dat “noch de Commissie, noch Europol noch de deelstaten de macht hebben om de overeenkomst bindend te interpreteren.” Europol zei verder dat dergelijke informatie sowieso uiterst geheim is, waarop Duitsland begin februari liet weten heel erg bezorgd te zijn over dat beleid.

“Indien Europol zegt dat de gevraagde informatie ‘top secret’ is, dan gaat het om misbruik van het Europese systeem voor geclassificeerde informatie”, reageerde ook directeur Tony Bunyan van burgerrechtenorganisatie Statewatch. “De gevraagde data is samengevoegd en bevat geen persoonlijke of operationele informatie. De overeenkomst was al in het geheim onderhandeld, en nu wordt hij blijkbaar nog in het geheim uitgevoerd ook – uit het zicht van overheden, parlementen en burgers. Dat is een erg gevaarlijk precedent voor toekomstige overeenkomsten met de VS.”

Overtredingen
Er is ook een raad die moet toezien dat de privacy van burgers wordt gewaarborgd, en dat orgaan heeft nu overtredingen van Europol geconstateerd, stelt de liberale fractie ALDE in het Europees Parlement. De toezichtraad constateert dat Europol op basis van vage, mondelinge verzoeken grote hoeveelheden gegevens doorstuurt aan Amerikaanse opsporingsdiensten zonder te controleren op welke gronden die verzoeken worden gedaan, en wat er verder met die informatie gebeurt. Het rapport van de toezichtraad wordt openbaar op 17 maart, maar ALDE blijkt al over de conclusies te beschikken.

“Europa moet stoppen met het doorgeven van grote aantallen van ongefilterde gegevens aan de Verenigde Staten”, zegt het Duitse parlementslid Alexander Alvaro, die namens het EP in de toezichtraad zit. “De Europese Commissie moet zo snel mogelijk met voorstellen komen om dergelijke data te filteren voordat hij Europa verlaat”, luidt het. (sam)


http://www.derokendevlaswiek.nl