MR. RICHARD DONK'S DRONKENMANSARTIKEL
MR. RICHARD DONK'S DRONKENMANSARTIKEL  Klik hier       
Plaats in winkelmandjeMandje
Analyse: Vertrek Mubarak niet per se positief voor Westen
RD: 01-02-2011 11:58 | gewijzigd 01-02-2011 17:07 | Mr. Richard Donk

CAÏRO – Dat de Egyptische president Hosni Mubarak vertrekt, lijkt nog slechts een kwestie van tijd. De vraag is wel of het Westen daar blij mee moet zijn.

Over de vraag of het Egyptische regime een zegen voor het land is geweest, hoeft weinig twijfel te bestaan. Dertig jaar lang voerden corruptie, nepotisme en onderdrukking de boventoon. Grootschalige werkloosheid, gierende inflatie en groeiende onvrede onder de bevolking waren het gevolg.

TUSSENFRAGMENT:
Op de korte termijn hoeft het Westen zich nog niet al te veel zorgen over Egypte te maken. Voormalig chef van het Atoombureau Mohammed al-Baradei lijkt op dit moment de man met de beste papieren om Mubarak op te volgen. Zijn plotselinge terugkeer naar zijn vaderland in deze tijd van crisis mag dan opportunistisch zijn, het land heeft een leider van dit formaat nu wel nodig.

Klik op de Klik hier link ter inzage volledige RD-artikel.

-------------------------------------

COMMENTAAR

Mr. R. Donk blijkt een dronkenmans RD-journalist te zijn die volledig aan de werkelijke feiten voorbijgaat, zoals hij onlangs ook te kennen gaf in een dronkenmans-artikel over de verhouding VS-Israel. Wat Donk beweert in het TUSSENFRAGMENT over ElBaradei is volstrekt terroristische HAMAS-taal, zoals in het onderstaande artikel wordt bewezen.

Mohammed ElBaradei, die zichzelf heeft opgeworpen als de 'held' van de Egyptische volksopstand, is niets meer dan een stroman van Iran. Dat beweren diverse commentatoren en analisten, waaronder ook Malcolm Hoenlein, uitvoerend vice-president van de Conferentie van Presidenten van Amerikaans Joodse Organisaties. 'Dat Elbaradei een mensenrechtenactivist zou zijn is een mythe,' aldus Hoenlein.

'Als hoofd van het IAEA (Internationaal Atoom Energie Agentschap) verdraaide hij rapporten ten gunste van Iran. Na zijn vertrek verklaarden zijn opvolgers dat zijn eerdere rapporten niet klopten.'

1. Tijdens zijn bewind hield ElBaradei (spreek uit: El Ba-raa-die) vol dat Irans nucleaire programma enkel voor civiele doeleinden was bedoeld. Hij verzette zich daarom tegen Westerse sancties tegen het regime in Teheran. Tevens was zijn kritiek op Iran enkel gericht op het gebrek aan samenwerking met het VN-atoomenergie agentschap en bleef hij benadrukken dat Iran alleen via diplomatieke weg overgehaald moest worden om inspecties van de nucleaire installaties toe te staan.

ElBaradei woonde jarenlang niet in Egypte en is daar nauwelijks bekend. Afgelopen jaar keerde hij na drie termijnen het hoofd van de IAEA geweest te zijn terug naar zijn geboorteland. Enkele dagen na het uitbreken van de protesten tegen president Mubarak heeft hij het voortouw genomen om de huidige machthebbers te (laten) vervangen.
Volgens Hoenlein staat de Moslim Broederschap weliswaar niet prominent vooraan bij de demonstraties, maar blijven de islamitische extremisten bewust achter de schermen om de situatie zoveel mogelijk uit te buiten. 'Dat doen ze overal waar het instabiel is,' aldus Hoenlein, die tevens kritiek uitte op president Obama. 'Zijn reactie laat zien dat hij niet weet welk standpunt hij moet innemen. We wisten echter dat dit eraan kwam en hadden daar dus aan moeten werken.'

Iran heeft de anti-Mubarak volksopstand uitgebreid geprezen. Het is niet bekend of en in hoeverre de islamitische theocraten in Teheran de opstand actief aanwakkeren, maar het is wel bekend dat Iran de laatste jaren diverse malen terroristen naar Egypte zond om aanslagen te plegen.

Syrische president: Geen problemen vanwege anti-VS houding
De president van Irans grootste bondgenoot Syrië, Bashar Assad, is er trots op dat er in zijn land in tegenstelling tot in Tunesië, Egypte, Jordanië, Libanon en Jemen geen demonstraties tegen zijn regime zijn. In een vraaggesprek met de Wall Street Journal verklaarde Assad dat dit komt vanwege zijn openlijke anti-Amerikaanse houding. Tevens zorgt het voortdurende conflict met Israël ervoor dat hij het in de ogen van zijn volk beter doet dan de Arabische heersers die min of meer pro-Amerika zijn.

Desondanks verhoogde Assads regering nog maar twee weken geleden een aantal subsidies, waardoor de nationale begroting gevaarlijk in de min terecht zou kunnen komen. Reden was de eveneens in Syrië groeiende onvrede over de stijgende prijzen en voor velen zware levensomstandigheden, waarvan Assad toegaf dat deze in zijn land moeilijker zijn dan in de meeste andere Arabische landen.
Daarnaast gaf de Syrische president zoals gebruikelijk enkel Israël de schuld van de vastgelopen vredesonderhandelingen en waarschuwde hij dat een 'dood vredesproces' zal leiden tot een nieuwe oorlog waar volgens hem niemand bij gebaat is. (2)

(1) Arutz 7
(2) Ynet News
(3) Jerusalem Post
(4) NU


http://www.derokendevlaswiek.nl