|
De website Wikileaks.org heeft wederom voor opschudding gezorgd door het grootste lek van militaire geheimen ooit te publiceren. Wikileaks plaatste zaterdagochtend maar liefst 391.832 verslagen over de oorlog in Irak. Het gaat om informatie die verzameld is door militairen van het Amerikaanse leger tussen 1 januari 2004 en 31 december 2009.
De stukken dragen de naam SIGACTS, ofwel verslagen van significante acties van het Amerikaanse leger. Hierin staan details beschreven van 109.032 oorlogsslachtoffers in Irak, waarvan 66.081 burgerslachtoffers betreft. Wikileaks beweert dat Irak daarmee vijf keer zo dodelijk is als de strijd in Afghanistan.
De oprichter van WikiLeaks Julian Assange beweert dat de verslagen het bewijs leveren voor oorlogsmisdaden. Volgens hem levert het materiaal genoeg bewijzen voor veertig moordzaken. "Er zijn verslagen van burgers die willekeurig werden gedood bij controleposten, van Iraakse gevangenen die zijn gefolterd door coalitietroepen en van Amerikaanse militairen die een heel huizenblok opblazen omdat er één verdachte op het dak zit," aldus Assange.
Verder wordt aangetoond dat het Amerikaanse leger meestal een oogje toeknijpt bij de foltering van Iraakse gevangenen. Zo schoot in één geval een Iraakse politieman een gevangene in zijn been. De gevangene werd ook geslagen met een stok en brandslang, waardoor hij ribben brak en open wonden opliep. De conclusie van het verslag was: "Geen nader onderzoek." De documenten tonen ook dat gevangenen zijn verkracht en vermoord.
Een overzicht van enkele onthullingen:
Burgerdoden Het uiteindelijk aantal oorlogsslachtoffers in Irak komt neer op 109.032. Daarvan zijn 66.081 burgers, 23.984 opstandelingen, 15.196 Iraakse militairen en agenten en 3771 gesneuvelde coalitie-militairen. Wikileaks geeft hierbij als voorbeeld een Apache-helikopter dat twee burgers doodde die zich wilden overgeven. Een militaire advocaat rechtvaardigt dat in een verslag: "Ze kunnen zich niet overgeven aan een helikopter en zijn nog steeds terechte doelen."
Blackwater Onderzoeksjournalisten uit Groot-Brittannië hebben rapporten gevonden, waarin nieuwe gevallen van moord door het Amerikaanse bewakingsbedrijf dat voorheen bekend stond als Blackwater staan beschreven. Het bedrijf heeft, doordat ze een slechte reputatie hebben, hun naam veranderd in Xe Services.
Misbruik van gevangenen Amerikaanse gezagvoerders hebben geen onderzoek gedaan naar honderden gevallen van misbruik van gevangenen door Iraakse agenten en militairen. Hat zou daarbij gaan om verkrachtingen en moord.
Invloed uit Iran Een verslag beschrijft dat een rebellenleider die Amerikaanse militairen heeft gedood, was opgeleid door de Revolutionaire Garde van Iran.
In de verslagen op Wikileaks.org zijn plaatsen, namen en enkele andere zaken weggestreept.
|
|